Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2013 11:59 - Безработните некадърници ли са?
Автор: ovchicasbenka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 654 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    

Това е спорен въпрос, чийто отговор ще открия съсем скоро, но нека малко предисловие, да опиша "облака с информация и знания" който се рее над мен и от който наивно, но опитимистично се надявам да използвам в най-скоро време. 
Всъщност, за някои хора, като небезизвестния Робърт Кийосаки, това да си безработен е чуден статус, който може да се окаже твоята вратичка към успеха! Защо, как?
Той  говори за няколко основни неща, като:

Финансова зависимост

Финансово образование

Финансова независимост
Парични потоци 
Пасивни парични потоци 

Свобода 


1. Според него финансово зависими сме всички хора, които работим на твърда заплата и сме търсачи на т.нар. финансова сигурност. Тоест не желаем да поемаме рискове, не желаем да оставаме без доходи и не желаем дори да си помислим, че на 15-то или 1-во число няма да вземем заплата или аванс. И то си е вярно, кой не иска да си плати тока, водата, телефона, кабелната и нета? Освен това трябва да остане и паричка за храна. Аз това си го представям, като една гигантска центрофуга, която върти всички служители, наемни работници и специалисти на 1200 оборота и не ще да ни пусне. Малко хора успяват да избягат от тази "центрофуга" като някои от тях падат лошо и загиват, но други омекотяват удара, изправят се и пред тях се отваря един съвсем нов свят. КО? НЕ! 

Финансовата образованост не означава само да завършиш магистратура с финанси, маркетинг или счетоводство. Не! Това означава сам да можеш да „надушиш” от какво има нужда квартала ти, градът ти, дори държавата ти. Означава да търсиш непрекъснато информация относно какво се случва на пазара, какво е инвестирането, как се инвестира. Какво са акциите, какво е инвестиционното злато, какви са данъците. И после какво те влече, в какво си силен, в какво би убедил другите че имат нужда. И после какъв бизнес би направил, под каква форма би го регистрирал, дали ЕТ, ООД, ЕООД или АД, то има и още ама те са за кунг-фу майстори. И после – какви са минусите и плюсовете, какви са данъците, какви са тънкостите, какви са облекченията. И после как да си изготвиш бизнес план, какъв капитал ще ти трябва, колко резерва ще си оставиш. И най вече трябва да разбереш искаш ли да бъдеш финансово образован, за да минеш на следващия левъл, а именно финансовата независимост.

Финансова независимост – Р.Кийосаки говори за тази независимост, но не по начина по който повечето хора я разбираме, т.е да имаш много пари и да не се притесняваш да харчиш. Цък. Не е това. Всъщност финансовата независимост е свързана с т.нар. парични потоци, който е най добре да бъдат пасивни. Как тъй пасивни ли? Ами ето как: Съпругата на Кийосаки, Ким Кийосаки е купила първия си имот, чрез банков кредит. Започнала е да отдава тази къща под наем и отначало, чистата й печалба е била точно 25$ на месец, но все пак си е чиста печалба нали? Тя е продължила да се образова финансово и към днешна дата нейните единици достигат зашеметителния брой от 3000 единици. Единици са брой имоти – къщи, жилищни сгради, жилищни комплекси, хотели и дори ферми. Пасивни доходи означава да не си мърдаш пръста за тях, а те пак да си идват при теб. Ето пример за такъв пасивен доход в България. Да си представим, че някога баба ти е била от аристократично семейство и ти е оставила наследство от 3 апартамента. Единия в „студентски град” гр.София, другия в кв.”Чайка” в гр.Варна, а третия в гр.Несебър. И ти си имаш малко боксче някъде из България, в което си живееш спокойно. Ако за апартамента в София ти получаваш наем от 500 лева, от този във Варна 300 лв. и от този в Несебър, който вероятно ще даваш на почиващи му вземеш 400 лева, но на седмица и то само през летните сезони, и да сметнем, че сега е лято, като сезона продължава 2 месеца, ти теоретически можеш да отдадеш този апартамент за 50 дни /да не бъдем прекалени оптимисти, не е добре за здравето,  особено в такива случаи, когато се касае за наем. Това са точно 7 седмици и 1 ден. Ако за тези 7 седмици ти вземаш наем от 600 лв. на седмица за целия апартамент, който разбира се ти ще си стегнал, ще ти донесе доходи от 4200 лв. за силния летен сезон, след това ако свалиш на 400 наема за седмица би изкарал и от там още 1600 лева, което общо прави около 5800лева, за лятото само от Несебър. Лятото от студентски град не можеш да очакваш кой знае, колко парични потоци, затова да отиваме вече към есента, когато студентите се връщат в столицата и във Варна. И така, ако от твоя апартамент в София ти изкарваш по 500лв. на месец, и от този във Варна по 400лв., то ти месечно ще получаваш 900 лв. пасивни доходи от своите недвижими имоти, просто докато си стоиш. И какво излиза, че ти можеш да изкарваш близо 10 000 лв. годишно само от наеми, които са твоя собственост и можеш да се имаш за освободен финансово. Това е перфектния случай, когато имота е твой. Вече си е друго ако си предприел решение, като Ким Кийосаки да тегли банков кредит, за да купи имот който после да отдава под наем. В други времена това можеше да се приложи и в България, но на този етап: КО? НЕ! Така де, исках да обясня какво за Кийосакитата е пасивен паричен поток.

Между другото, сега е момента да купуваш недвижим имот, ако имаш свободни пари, тоест пари, необвързани с кредит. Просто си ги натъпкал при лозовите листа във фризера и чакаш момента да ги инвестираш. Ама и това не е лесно, наистина консултирайте се с брокер! Тъпо е обаче ако си мислиш, че можеш да теглиш кредит

за покупка на НИ/недвижим имот/, после да го стягаш и да го продаваш, защото не се знае ще го иска ли някой въобще в наши дни. То освен това е въпрос и на маркетингова стратегия – тоест много зависи от района, от хората и какъв е финансовия им статут и др. Кийосакитата говорят за това. Та от такова купуване и препродаване е всъщност печалба от надценката, тоест ако купиш апартамент за 50 000лв. ремонтираш го за 5 000лв. и го пуснеш на пазара за 65 000лв. то печалбата ти ще е 10 000лв. , тоест това е печалбата от надценката.

Та за какво говорех??!!!

Свобода! Свободата означава, да не пестиш пари, да не купуваш скъпи придобивки или поне да не са на твое име, а на фирмата или на баба ти, която е с ТЕЛК поне 90%, за да се облекчи данъка ти. Свободата според Кийосакитата означава да имаш един непрекъснат пасивен поток от пари, който всеки месец да идва към теб без дори да си помръднеш пръста! Това не означава да спираш да се учиш, да четеш, да се провокираш, да си вярваш!

Ето, сега ще ви кажа мен кое ме спира, на този етап да опитам да се отцепя от центрофугата, но все още не ми стиска, защото около мен има само песимисти, само смазани от системата хора, които едвам вдигат главица като новоизлюпени пиленца, та да им пусне работодателя някоя мушица в гърлата и пак, докато огладнеем или тоест до заплата. Хубавото е че тези пиленца един ден ще пораснат, и ще се научат да си хващат мушици сами! При хората, не се наблюдава такъв растеж прекалено често! Ето, моята „мушица” се равнява на 375лв. на месец! Ко? Да! Освен това съпругът ми е от месец безработен, че и опериран. Имам две страхотни деца, които осмислят живота ми и ме стимулират още повече! След точно 4 дни аз ще бъда безработна, ще вземам 220лв. обезщетения за безработица и ще започна своя бизнес, който трябва да започне с минимален капитал, но има голям потециал. И ще послушам Ким Кийосаки, която съветва:

Разделете се с негативните и песимистични приятели.

Общувайте с песимисти, колкото се може по-малко.

Търсете приятели със сходни интереси.

Общувайте с интелигентни хора, колкото се може по-интелигентни. Но това, че не можете да им насмогнете от начало не означава, че сте глупави, а че осъзнавате нуждата си да сте още по – добри и та-ра-рам – започва вашето интелектуално израстване.

 

Аз съм заобиколена от такива негативни хора, хора които ги е страх да поемат риск и предпочитат цял живот да живеят на сигурното. А аз горя като барута на кибритена клечка и след, като споделя идеята си с тези хора, изгарям тихо и се свивам, защото са прекършили духа ми. ЗАТОВА СИ ТРАЙТЕ И ПРАВЕТЕ, КАКВОТО ТРЯБВА! ТОЧНО ТОВА ЩЕ НАПРАВЯ И АЗ!

Бъдете позитивни и не позволявайте на никой да ви се бърка в работите! Ако вярвате в себе си и ако мечтата ви изглежда, като епизод на параноидно-шизофренен космически пристъп, значи сте вече по-своя път и успех! До скоро! Да живеят безработните!




1

2

1




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ovchicasbenka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 10975
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930